X

Patarimai valant kaminą, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas

Jauki namų šiluma, ypač šaltu žiemos metu yra tikrų tikriausias jaukumo įsikūnijimas. Nors šis malonumas yra gan brangus, tai yra būtina jaukių  namų detalė, todėl skirti papildomo dėmesio savo namų šildymo sistemai turi kiekvienas. Siekdami įrengti našią šildymo sistemą, godus žmonės vis tiek bando sutaupyti ir nesirūpina įrenginiu kokybe. Daugiausia dėmesio yra skiriama brangiam katilui, o  kokybiškas kaminas yra visiškai pamirštamas. Toks neapdairumas gali labai brangiai kainuoti, kadangi netvarkinga šildymo sistema kelia pavojų jūsų namams. Kaminas reikalauja tinkamos priežiūros ir dėmesio. Tačiau ką kiekvienas namų šeimininkas turi žinoti, kad jo kaminas būtų tvarkingas?

Mums deginant kurą, į orą yra išskiriamos įvairios nuodingos cheminės medžiagos. Kai deginame medieną, dūmų spalva yra balta, nes šis procesas išskiria vandens dujas. Kai deginame kure yra daug krezoto, tai dūmų spalva tampa kur kas tamsesnė, net juoda. Populiariausias tokio tipo kuras yra anglis, dėl kurio ant kamino sienų renkasi įvairios apnašos ir nuodingos medžiagos, kurios laikui bėgant tampa smala. Kai ji prisikaupia kamine, oro kiekis šildymo sistemoje drastiškai sumažėja, o tai leidžia medžiagos rinktis dar gausiau. Kai nuodingų medžiagų kiekis pasiekia kritinį tašką, toks neapdairumas gali sukelti gaisrą. Tokiu atveju kaminas neatlaikys karščio ir gali net išsilydyti. Jeigu nukentės tik jūsų šildymo sistema, galite manyti, kad jums labai pasisekė.

Geras kamino valymo šepetys yra svarbiausia valymo priemonių dalis. Jums nepadės net pačios naujausios ir geriausios priemonės, jeigu jūsų šepetys bus nekokybiškas. Gerai paieškokite tokio šepečio, kuris puikiai tiks jūsų kaminui. Išrinkę jūsų dūmtraukiui nepritaikytą šepetį, kamino valymas bus neefektyvus, nes nepasieksite pagrindinių smalos kaupimosi vietų.

Pats geriausias būdas išvengti tokių nemalonumų yra nusipirkti brangesnį, tačiau daug labiau tinkamą šepetį su nailoniniais šeriais. Jų stiprumas, atsparumas dilimui, bei nuostabus tamprumas pasieks pačias purviniausias kamino vietas ir dėl savo švelnios konstrukcijos nepažeis jūsų kamino sienų.

Jei siekiate užtikrinti savo namų saugumą, remiantis priešgaisrinėmis saugos taisyklėmis valykite savo kaminą prieš šildymo sezoną, o jam labiau užsitęsus prižiūrėkite jį bent kartą per 3-5 mėnesius. Valykite atidžiai, kad užtikrinti, jog neliko jokių degių medžiagų. Nepamirškite, kad su susidoroti su šia problema galite pasinaudoti ir cheminėmis medžiagomis, o ne tik vargintis su šepečiu. Pabandykite panaudoti abu šiuos būdus ir prieš šildymo sezoną gerai išveisti kaminą su šepečiu, o po jo pasikviesti į pagalbą chemikalus. Deginant ekologišką kurą kamino priežiūra bus daug greitesnė ir lengvesnė, o žala gamtai taip pat sumažės. Geriausiai tam tarnauja lapuočių mediena. Taip kamine kenksmingų medžiagų kiekis bus kur kas mažesnis, nei deginant anglį, o valyti jį bus vieni niekai.

Straipsnis parengtas pagal Sauresta pateikta informaciją.

Juozapas :