Kaip iA?sirinkti gerA� kavA�?

kavaNorint iA?sirinkti gerA� kavA� neretai susiduriame su itin didelA�s pasiA�los problema. Prekybos centruose galima rastis gausybA� iA? A?vairiA? pasaulio kampeliA? atkeliavusios sufasuotos kavos. Specializuotos parduotuvA�s daA?niausiai siA�lo A?vairiausias nemaltas pupeles. Gana stipriai skiriasi ir skirtingos rA�A?ies kavos kaina. Kai kuriA� didA?ioji dalis gali A?sigyti tik tada, kai taikomos nuolaidos. Taigi, kaip iA?sirinkti kokybiA?kiausiA�, skaniausiA� ir geriausiA� kavA�, kai parduotuvA�se siA�loma tokia didelA� jos A?vairovA�? PakalbA�kime apie svarbiausius dalykus, A? kuriuos reikA�tA? atkreipti dA�mesA? norint A?sigyti tokiA� kavA�, kurios stulbinanA?iam aromatui atskleisti nebA�tA? reikalinga net ir speciali kaviniA? A?ranga.

Ekspertai teigia, kad vienas iA? svarbiausiA? dalykA?, garantuojantis kavos kokybA�, yra jos A?vieA?umas, tai yra, prieA? kiek laiko ji buvo skrudinta. Dauguma kavos gamintojA?A�gamintojA? daA?niausiai skelbia ne skrudinimo datA�, o tik iki kada kava galioja. Kavos galiojimo laikas gali bA�ti labai ilgas, nes A?is produktas negenda, taA?iau bA�gant laikui yra prarandamas visas po skrudinimo atsiradA�s aromatas. Kavos, kuri buvo paskrudinta vakar, ir tos, kuri jau gerA� pusmetA? guli lentynoje, negalima net lyginti a�� jA? skonis skiriasi kardinaliai.

Rinkdamiesi pupeles atkreipkite dA�mesA? ir A? tai, kokiu bA�du jos yra vA�sinamos po skrudinimo proceso. Kai kurie gamintojai jas vA�sina A?alto oro srove, kiti a�� vandeniu. VA�sinant pastaruoju bA�du pupelA�s absorbuoja vandenA? ir iA? jA? yra iA?plaunama nemaA?a dalis aromatiniA? daleliA?, todA�l nukenA?ia skonis, o paA?ios pupelA�s A?gyja papildoma svorA?. VA�sinant pupeles A?alto oro srove, A?iA? trA�kumA? iA?vengiama.

skani kavaKitas svarbus dalykas, A? kA� reikia atkreipti dA�mesA? a�� taiA�kavos miA?inio sudA�tis. A�prastai kavos miA?iniai yra gaminami iA? arabikos bei robustos kavamedA?iA? pupeliA?. DA�l itin sodraus skonio bei aromato arabikos pupelA�s yra vertinamos labiau nei robustos. Pastarosios daA?niausiai naudojamos gaminant tirpiA� kavA�. Labai daA?nai arabikos ir robustos pupelA�s yra sumaiA?omos. Tai daroma dA�l to, kadA� labai skiriasi jA? kainA� a�� robustos pupelA�s yra daug pigesnA�s nei arabikos. Be to robustos kavamedA?iai yra maA?iau lepA�s nei arabikos: jie atsparesni A?vairioms ligoms, gana gerai auga net ir nederlingoje A?emA�je, uA?auga greitai ir duoda A?ymiai didesnA? pupeliA? derliA?. Robustos pupeliA? sudA�tyje yra gerokai daugiau kofeino nei arabikos, be to, uA?plikius kavA� jos sukuria labai graA?iA� putA� (tuo tarpu, norint iA?gauti graA?iA� putA� iA?A�arabikos pupeliA?, jos turi bA�ti itin aukA?to kokybA�s).

PastebA�ta, kad daA?nai gamintojai ant savo kavos pakuotA�s nurodo, jog ji pagaminta iA? 100 proc. arabikos pupeliA?. Vis dA�lto daA?niausiai tai nebA�na tiesa. MaiA?ant arabikos ir robustos pupeles nukenA?ia tiek kavos kokybA�, tiek ir skonis. Robustos pupelA�s kavai suteikia daugiau kartumo. Be abejo, jo gali suteikti ir tam tikras skrudinimo bA�das (stipriai paskrudinta kava yra daug kartesnA� nei silpnai arba vidutiniA?kai skrudinta). Be to, akcentuotina, kad 100 proc. arabikos pupeliA? kava neturi daug kofeino a�� jo negali bA�ti daugiau nei 1,5 proc. Apmaudu, bet daugelis gamintojA? ant pakuotA�s nenurodo, kiek kavos miA?inyje yra kofeino.

Perkant kavA� svarbu atkreipti dA�mesA? ir A? jos kainA�. A�tariai reikA�tA? vertinti itin pigiA�. Juk ant kavos kainos tikrai nA�ra dedami tokie dideli antkainiai, kad jas bA�tA? galima labai atpiginti, ar kad jai bA�tA? pritaikomos itin didelA�s nuolaidos. Juk A?vieA?iai skrudinta, tikrai kokybiA?ka kava iA? Gvatemalos plantacijos, tiesiog negali bA�ti labai pigi.kaip rinktis kava