Kaip išsirinkti gerą kavą?

kavaNorint išsirinkti gerą kavą neretai susiduriame su itin didelės pasiūlos problema. Prekybos centruose galima rastis gausybę iš įvairių pasaulio kampelių atkeliavusios sufasuotos kavos. Specializuotos parduotuvės dažniausiai siūlo įvairiausias nemaltas pupeles. Gana stipriai skiriasi ir skirtingos rūšies kavos kaina. Kai kurią didžioji dalis gali įsigyti tik tada, kai taikomos nuolaidos. Taigi, kaip išsirinkti kokybiškiausią, skaniausią ir geriausią kavą, kai parduotuvėse siūloma tokia didelė jos įvairovė? Pakalbėkime apie svarbiausius dalykus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį norint įsigyti tokią kavą, kurios stulbinančiam aromatui atskleisti nebūtų reikalinga net ir speciali kavinių įranga.

Ekspertai teigia, kad vienas iš svarbiausių dalykų, garantuojantis kavos kokybę, yra jos šviežumas, tai yra, prieš kiek laiko ji buvo skrudinta. Dauguma kavos gamintojų gamintojų dažniausiai skelbia ne skrudinimo datą, o tik iki kada kava galioja. Kavos galiojimo laikas gali būti labai ilgas, nes šis produktas negenda, tačiau bėgant laikui yra prarandamas visas po skrudinimo atsiradęs aromatas. Kavos, kuri buvo paskrudinta vakar, ir tos, kuri jau gerą pusmetį guli lentynoje, negalima net lyginti – jų skonis skiriasi kardinaliai.

Rinkdamiesi pupeles atkreipkite dėmesį ir į tai, kokiu būdu jos yra vėsinamos po skrudinimo proceso. Kai kurie gamintojai jas vėsina šalto oro srove, kiti – vandeniu. Vėsinant pastaruoju būdu pupelės absorbuoja vandenį ir iš jų yra išplaunama nemaža dalis aromatinių dalelių, todėl nukenčia skonis, o pačios pupelės įgyja papildoma svorį. Vėsinant pupeles šalto oro srove, šių trūkumų išvengiama.

skani kavaKitas svarbus dalykas, į ką reikia atkreipti dėmesį – tai kavos mišinio sudėtis. Įprastai kavos mišiniai yra gaminami iš arabikos bei robustos kavamedžių pupelių. Dėl itin sodraus skonio bei aromato arabikos pupelės yra vertinamos labiau nei robustos. Pastarosios dažniausiai naudojamos gaminant tirpią kavą. Labai dažnai arabikos ir robustos pupelės yra sumaišomos. Tai daroma dėl to, kad  labai skiriasi jų kainą – robustos pupelės yra daug pigesnės nei arabikos. Be to robustos kavamedžiai yra mažiau lepūs nei arabikos: jie atsparesni įvairioms ligoms, gana gerai auga net ir nederlingoje žemėje, užauga greitai ir duoda žymiai didesnį pupelių derlių. Robustos pupelių sudėtyje yra gerokai daugiau kofeino nei arabikos, be to, užplikius kavą jos sukuria labai gražią putą (tuo tarpu, norint išgauti gražią putą iš arabikos pupelių, jos turi būti itin aukšto kokybės).

Pastebėta, kad dažnai gamintojai ant savo kavos pakuotės nurodo, jog ji pagaminta iš 100 proc. arabikos pupelių. Vis dėlto dažniausiai tai nebūna tiesa. Maišant arabikos ir robustos pupeles nukenčia tiek kavos kokybė, tiek ir skonis. Robustos pupelės kavai suteikia daugiau kartumo. Be abejo, jo gali suteikti ir tam tikras skrudinimo būdas (stipriai paskrudinta kava yra daug kartesnė nei silpnai arba vidutiniškai skrudinta). Be to, akcentuotina, kad 100 proc. arabikos pupelių kava neturi daug kofeino – jo negali būti daugiau nei 1,5 proc. Apmaudu, bet daugelis gamintojų ant pakuotės nenurodo, kiek kavos mišinyje yra kofeino.

Perkant kavą svarbu atkreipti dėmesį ir į jos kainą. Įtariai reikėtų vertinti itin pigią. Juk ant kavos kainos tikrai nėra dedami tokie dideli antkainiai, kad jas būtų galima labai atpiginti, ar kad jai būtų pritaikomos itin didelės nuolaidos. Juk šviežiai skrudinta, tikrai kokybiška kava iš Gvatemalos plantacijos, tiesiog negali būti labai pigi.kaip rinktis kava